ملاحظاتی درباره ماست
نقد هفته نامه سلامت/20
متخصصان تغذیه معتقدند مصرف ماست همراه با غذا مانع جذب آهن میشود اما با این حال با توجه به سرانه پایین مصرف لبنیات در کشور می گویند میزان کاهش جذب آهن مواد غذایی بر اثر مصرف ماست همراه غذا، در حدی نیست که ما مردم را از این مقدار ناچیز مصرف لبنیات نیز محرم کنیم.
از جمله اینکه دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پاسخ به یکی از خوانندگان هفته نامه سلامت (1) در این زمینه می گوید: « ... مصرف ماست همراه با منابع حیوانی آهن مانند انواع گوشت و... اشکالی ندارد و میتوان هنگام صرف منابع حیوانی، ماست خورد اما از آنجا که جذب آهن از منابع گیاهی اندک است، کلسیم موجود در ماست با اندک آهنی که در این منابع وجود دارد تداخل ایجاد میکند و جذب آهن را کاهش میدهد.
البته میزان ماست و شیری هم که خورده میشود مهم است؛ اگر فردی 3 لیوان ماست یا شیر خورده باشد و بعد همزمان با آن یک منبع گیاهی حاوی آهن مصرف کند، تداخل جدی ایجاد میشود. معمولا کمتر کسی میتواند این حجم از لبنیات را یکجا مصرف کند و بعد هم بتواند غذای دیگری بخورد.
بنابراین توصیه میکنم خیلی به این مسائل توجه نکنید و یک منبع گیاهی حاوی آهن یا لبنیات را از رژیم غذاییتان حذف نکنید که مبادا تداخلی ایجاد شود، بهخصوص اینکه سرانه مصرف شیر ما پایین است و اگر قرار باشد ماست هم از سر سفره حذف شود وضعیت بسیار بدتر خواهد شد.» (2)
امّا متأسفانه این متخصصان محترم توجّهی ندارند که مشکل مصرف ماست (و همچنین دوغ) همراه با غذا فقط به تداخل جذب آهن غذا با کلسیم موجود در این فراورده های لبنی محدود نمی شود و ملاحظات دیگری نیز به شرح ذیل باید مد نظر قرار گیرد.
- ۰ نظر
- ۲۳ خرداد ۹۷ ، ۱۵:۴۶
- ۲۱۶ نمایش