۲۰ توصیه سلامتی برای معتکفین ماه رجب
همایون سلحشور فرد، کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
بهداشت و پیشگیری از بیماریها
1. در صورت بروز هرگونه علائم سرماخوردگی، از شرکت در برنامه اعتکاف صرفنظر کنید.
2. در صورتی که پس از شرکت در برنامه اعتکاف دچار علائم سرماخوردگی شدید، به مسؤولین امر اطلاع دهید و احتیاطها و ملاحظات لازم را جهت پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران انجام دهید.
3. وسائل شخصی نظیر روبالشی، زیرانداز، چفیه و ... را قبل از به همراه آوردن بشویید و همچنین بدنه و به خصوص سطح زیرین ساک یا کولهپشتی خود را قبل از ورود به مسجد، نظافت و گردگیری کنید.
4. از مواجهه ناگهانی با سرما بپرهیزید و قبل خروج از فضای داخلی مسجد به منظور استفاده از سرویس بهداشتی محوطه و ...، از پوشش مناسب و کلاه استفاده کنید.
پیشگیری از آسیبهای عضلانی و اسکلتی
5. از بیتحرّکی کامل در طول شبانهروز بپرهیزید، هر از گاهی قدم بزنید و حرکات کششی انجام دهید.
6. از مناسک اعتکاف به عنوان فرصتی مناسب برای کاهش استفاده از وسائل ارتباطی و تجهیزات الکترونیکی و همچنین کاهش وابستگی به فضای مجازی استفاده کنید.
7.در صورت استفاده از تلفن همراه، لپتاپ، تبلت و ...، مراقب وضعیت بدنی خود باشید(تکیه دهید، گردن را خم نکنید، فاصله چشم با صفحه نمایشگر مناسب باشد و ...) و به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت قرار نگیرید.
سلامت چشم
8. به منظور پیشگیری از ضعف بینایی، آسیبهای چشمی و استرسهای ناشی از مواجهه بیش از حد با تشعشعات، برای خواندن ادعیه و قرآن کریم و هر نوع مطالعه دیگری از کتاب و نسخههای کاغذی استفاده کنید و تا حد امکان از رجوع به نسخه الکترونیکی بپرهیزید.
9. هرگز در تاریکی به صفحه نمایشگر موبایل، لپتاپ و تبلت خیره نشوید.
10. تا حد امکان سعی کنید در طول روز به خصوص برای مطالعه، از نور طبیعی استفاده کنید.
حفظ محیط زیست
11. در صورتی که دستاندرکاران برنامه ناچار به پذیرایی با ظروف یکبار مصرف هستند، سعی کنید به منظور حفظ محیط زیست و کاهش تولید زبالهها -به خصوص زبالههای پلاستیکی دیرتجزیهپذیر- تا حد امکان ظروف شخصی (بشقاب، کاسه، قاشق، چنگال و به خصوص لیوان) به همراه داشته باشید.
12. به منظور جلوگیری از اسراف و تولید پسماند غذایی، وعدههای غذایی را به اندازه نیاز خود دریافت کنید و قبل از مصرف، مقدار اضافه غذا را از طریق خادمین به ظرف اصلی غذا برگردانید.
تغذیه سالم
13. به منظور تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرماخوردگی سعی کنید تا حد امکان برخی چاشنیهای ساده و سبک(نظیر لیموترش، پودر آویشن، سیاهدانه و ...) را جهت افزودن به غذا به همراه داشته باشید.
14. سعی کنید مقداری عسل نیز به همراه داشته باشید و در فاصله افطار تا سحر به همراه آب گرم و لیموترش مصرف کنید.
15. به منظور جلوگیری از اختلال در هضم غذا تا حد امکان از مصرف آب، مایعات و به خصوص نوشابههای گازدار به همراه غذا بپرهیزید و یا مقدار مصرف آنها را در حین غذا خوردن کاهش دهید.
16. از افراط در نوشیدن آب سرد بپرهیزید و برای تامین مایعات بدن، تا حد امکان از آب ولرم و مایعات گرم استفاده کنید (سرد شدن معده موجب اختلال در هضم غذا و ضعف سیستم ایمنی بدن میشود)
نکات ایمنی
17. از یک پریز برق برای برقراری اتصالات متعدد استفاده نکنید.18. در صورت شناسایی و برخورد با نقاط ناایمن (نظیر لبه برآمده فرش در مسیر رفت و آمد، لبههای تیز و بُرنده میز و صندلی، سیمکشیهای ناایمن، پریزهای بدون حفاظ و ...) مسؤولین را در جریان امر قرار دهید.19. قبل از اعتکاف، روش استفاده از کپسول اطفاء حریق را یاد بگیرید و در شروع اعتکاف نیز محل استقرار کپسولها را در محیط مسجد شناسایی کنید.
اصلاح سبک زندگی
20. سعی کنید از مراسم معنوی اعتکاف بهترین استفاده را برای اتخاذ سبک زندگی سالم (سحرخیزی، عادت به مطالعه و کاهش اعتیاد به فضای مجازی، پرهیز از پرخوری و درهمخوری، اشتغال به عبادت و پرهیز از افکار منفی، گفتگوهای مفید و پرهیز از مجادلههای بیهوده و ...) ببرید.
- ۰۱/۱۱/۱۰
- ۴۵ نمایش