دیوار کوتاه گروه های حساس
همچنان دیواری کوتاه تر از گروه های حساس نیست!
نقدی بر نحوه مدیریت آلودگی هوا
همایون سلحشور فرد، کارشناس بهداشت محیط و کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
همه ساله با فرا رسیدن فصل سرما و بروز پدیده وارونگی، آلودگی هوا در کلانشهرها تشدید می شود و بیش از پیش انتظار می رود مسؤولین امر اقدامات عاجلی را به منظور کنترل و کاهش این معضل مد نظر قرار دهند.
کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در محل استانداری تهران تشکیل جلسه می دهد و معاون استاندار تهران در اعلام تصمیمات این جلسه خطاب به مردم هشدار می دهد: «با توجه به وضعیت وارونگی هوا و احتمال تداوم شرایط ناسالم برای گروههای حساس، باید شهروندان توصیههای خودمراقبتی را جدی بگیرند؛ ممنوعیت فعالیتهای ورزشی در فضای باز، تردد حداقلی گروههای حساس از جمله کودکان، زنان باردار، بیماران قلبی، عروقی و تنفسی و سالمندان و همچنین استفاده از ماسکهای مناسب همچون N95 برای روزهایی که شرایط هوا در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار میگیرد، باید مورد توجه قرار گیرد.». (1)
عجب! ظاهراً مسؤولین در مدیریت بیماری کرونا عادت کرده اند که دیواری کوتاه تر از مردم نبینند! در حالی که معضل آلودگی هوا همانند کرونا نیست که مدیریت آن بسته به همکاری مردم و رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی آن ها باشد.
چه کسی باید خودروسازها را ملزم به نصب کاتالیست برای کاهش ۹۰ درصدی آلاینده خودروهای تولیدی کند؟!
چه کسی باید از وزارت صمت بخواهد مشوق ها و تسهیلات بهتر و مؤثرتری برای صاحبان خودروهای فرسوده به منظور ترغیب به تعویض این خودروهای آلاینده هوا در نظر بگیرد؟!
چه کسی باید از شهرداری ها بخواهد صدور مجوز بلندمرتبهسازی در کلانشهرها - که به دلیل جلوگیری از کوران هوا، موجب تشدید آلودگی هوا می شود- را متوقف کند؟! این در حالی است که 12 سال پیش معاون وقت شهردار تهران از ضوابط جدید بلندمرتبهسازی در تهران خبر داده و گفته بود: « ... از این به بعد مجوز ساخت بلندمرتبه به گونهای صادر میشود که امکان جریان و کوران هوا در بین ساختمانهای شهر تهران وجود داشته باشد» (2) اما همچنان بلندمرتبه سازی های بی ضابطه در کلانشهر تهران با قوت و بی رحمی تمام نسبت به طبیعت، محیط زیست و سلامت مردم ادامه دارد.
راستی از نتایج طرح ۲۵ ساله کاهش آلودگی هوا - که ۲۹ سال از زمان تصویب آن گذشته است- چه خبر؟! چه کسی باید مسؤولین امر را به خاطر ترک فعل نسبت به اجرای این طرح مؤاخذه و محاکمه کند؟
به هر حال آموزش بهداشت فقط این نیست که به مردم بگوییم باید چنین و چنان کنید تا سالم بمانید، بلکه باید محیط و شرائط و ساز و کارهای مناسب را برای سالم ماندن مردم فراهم کرد.
پی نوشت ها:
2- روزنامه دنیای اقتصاد، 18 دی 1389
- ۰۱/۰۹/۱۳
- ۴۵ نمایش